Gorgon Gündem

Templon Michael Ray Charles Eserlerini İçeren Bir Sergiye Yer Veriyor

Michael Ray Charles

Çevirmen: Ceyda Aydın

Gorgon Gündem yazılarımız için tıklayınız.

Templon Michael Ray Charles Eserlerini İçeren Bir Sergiye Yer Veriyor

Templon, neredeyse yirmi yıl sonra döneminin en radikal Afro-Amerikalı sanatçılarından Michael Ray Charles’ın yapıtlarını ilk defa sergiliyor. Hedwig Van Impe tarafından düzenlenen In the Presence of Light sergisi (Işığın Varlığında), daha önce hiç görülmemiş pek çok sayıda göz alıcı tabloya ve heykele ev sahipliği yapıyor.

Afrika-Amerikalı toplulukların Amerikan tarihi ve popüler kültürü içerisindeki temsilinin keşfinde bir öncü olan Michael Ray Charles, doksanlarda ilk kez sanat camiasında ortaya çıktığında bir sansasyon yarattı. New York’taki Tony Shafrazi Gallery’de 1994’ten 1999’a kadar yürüttüğü sergilerin başarısı, hızla Avrupa’nın çoğu yerinde sergi açabilmesini sağladı. Bunlar arasında Almanya’dan Hans Mayer ile Belçika ve İspanya’dan Cotthem Gallery de mevcuttu. Ancak Amerika sanat dünyasına artan bir öfke ile yoğurulmuş tartışmalı eserleri, Hedwig Van Impe’nin desteğiyle, Charles’ın kamusal alanlarla olan ilişkisini kesmesine sebep oldu. 2004’ten beri yaklaşık yirmi senedir, sanatçı topluma maruz kalmaktan kaçınarak sadece çalışmalarına ve araştırmalarına odaklandı.

Michael Ray Charles, Galerie Templon’un Grenier Saint-Lazare bölümünü minstrel gösterilerine bir gönderme olarak tiyatro sahnesine dönüştürerek damga vuran bir geri dönüşe imza atıyor. Minstrel gösterileri, 19. Yüzyılda çok popüler olan, beyaz oyuncuların siyah maskeler takarak siyahi müzisyenleri canlandırdıkları bir gösteri türüdür. Yeni tablolarının renk paleti sadece siyah ve beyaz tonlarıyla sınırlı ve dikkat çekici olduğu kadar rahatsız edici bir kompozisyon sunuyor. Lincoln veya Ku Klux Klan’ın belirsizliklerine yönelik çarpık yüzler ve imalar kullanması, yaygın kimlik ve ırk ayrımcılığı algısına meydan okuyarak popüler Amerikan imajını yıkıyor. Sedeften bir heykel, gizemli bir mücevher gibi serginin kalbinde gözleri üzerine çekiyor. Sanatçı ‘‘black mammy’’ (siyahi, anaç karakterli hizmetçi) imajının özelliklerini alarak bunları heykele yansıttı.

Michael Ray Charles tabloları, sembollerin gücünü sorgulayarak, Black Lives Matter hareketi ile yeniden şekillenen ırk sorunu üzerine düşündürerek provokasyondan kaçınmayan tablolar.

Sergi ayrıca Hedwig Van Impe tarafından yazılan ve sanatçı Michael Ray Charles ile olan ortaklığının sıra dışı hikâyesini anlatan bir kitabın yayımlanması ile de dikkat çekecek.

1967’de Lafayette-Louisiana, ABD’de doğan Michael Ray Charles, günümüzde Houston-Texas, ABD’de yaşıyor ve çalışıyor. Gençliğinin büyük bir kısmını Kaliforniya ve Louisiana’da geçirdi. 1989’da BFA derecesini kazanmadan önce, üç buçuk yıl boyunca reklam ve tasarım okudu. Austin’deki Texas Üniversitesi’nde öğretmenlik yapmaya başlamadan önce, 1993 yılında MFA derecesi almak için Houston Üniversitesi’ne gitti. 2014’te Houston Üniversitesi fakültesine katıldı. Çalışmaları, New York Modern Sanat Müzesi, Houston Güzel Sanatlar Müzesi, Arizona Eyalet Üniversitesi Sanat Müzesi ve Texas San Antonio Sanat Müzesi de dâhil olmak üzere çok çeşitli halka açık koleksiyonlarda yer almaktadır.

 

Bölüm Editörü: Burak Erdem

 

Kaynak

Related posts

Leave a Comment