• Home
  • Arkeoloji
  • Azteklerin Tanrısı Xipe Totec’e Adanan Tapınak İlk Kez Bulundu
Arkeoloji

Azteklerin Tanrısı Xipe Totec’e Adanan Tapınak İlk Kez Bulundu

Azteklerin Tanrısı Xipe Totec’e Adanan Tapınak İlk Kez Bulundu

Çevirmen: Arman Tekin

Kategori: Gorgon Gündem & Arkeoloji

Meksika’nın Puebla eyaletindeki Tehuacan kentinde yapılan kazılarda, Aztek mitolojisinde ölümün, bereketin, doğurganlığın, tarımın ve kuyumculuğun tanrısı olan ve “Uçan Kral” olarak da bilinen Xipe Totec’e adan ilk tapınağın bulunması Meksika’da ve Dünya’da merak uyandırdı.

Two volcanic-rock 'skinned skulls' dedicated to Xipe Tótec — the flayed god of ancient Central America. Picture: Mexican Institute of Anthropology and History

Birkaç gün önce Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden araştırmacıların yaptıkları açıklamaya göre, tanrı Xipe Totec olarak düşünülen 80 cm boyundaki taş heykelin üzerinde Xipe Totec için kurban edilen birinin derisinin sarktığı bir kol mevcut. Bu şekilde tasvir edilmesi, Azteklerde Xipe Totec için yapılan Tlacaxipehualiztli festivali ile bağdaştırılıyor.

Aztek takvimine göre yılın ikinci ayında gerçekleşen festivalde, Uçan Kral Xipe Totec’in onuruna dönemin gladyatörleri karşı karşıya gelmekteydi. Mücadele sonunda, riütelin ikinci aşamasında, tanrıya adanan iki yuvarlak altarın ilkinin olduğu yerde mücadele eden gladyatörler kurban edilir ve arkasından ikinci altarın olduğu yerde kurbanların derisi yüzülür ve Aztek rahipleri tarafından derilerin giyilmesi ve tapınmanın ardından bu amaçla yapılan deliklere derilerin gömülmesiyle birlikte ritüel tamamlanırdı.

Xipe Tótec’in papazının tarihi bir tasviri. Giysinin uçuk bir insan derisi olduğunu gösteren bileklerden sarkan ayırt edici ‘ikinci ellere’ dikkat edin. Resim: Meksika Antropoloji ve Tarih Enstitüsü

Popolocas uygarlığını açığa çıkarmak için yapılan kazılarda bulunan bu tapınağın MS 1000-1260 yılları arasına yapıldığı ve daha sonra Aztekler tarafından ele geçirildiği düşünülüyor. Tapınağı önemli kılan bir diğer şey ise, tapınağın bölgede tanrıya adanan tapınağın daha önce hiç bu kadar bütün bir şekilde ele geçmemiş olması.

Yeraltındaki odada bulunan heykel gövdesinin kırmızı boya ile ele geçmesi, ölüm riüteli ile bağdaştırıldığı gibi bölgede keşfedilen diğer alanlarda da aynı ritüelin izlerine rastlandığı biliniyor. Kazılarda bulunan altarlar ve heykeller ise Tehuacan’daki Sitio müzesine götürülerek koruma altına alındı.

Kazı Alanı

Haber Kaynağı

Related posts

Leave a Comment