Çevirmen: Ceyda Aydın
Diğer gündem yazılarımız için tıklayınız.
Stonehenge bölgesinde yeni keşifler yapıldı
Birmingham Üniversitesi ve Gent Üniversitesi’nden arkeologlar, İngiltere’deki Salisbury Ovası’nda bulunan Stonehenge bölgesinde bir dizi tarih öncesi çukur ortaya çıkardılar.
Keşif; elektromanyetik endüksiyon, sondaj delikleri, hedefli arkeolojik kazılar ve binlerce yeraltı özelliğinin bilgisayar analizleri gibi jeofiziksel ve keşifsel arkeolojik yöntemler kullanılarak yapıldı.
Çukurlar, Stonehenge’deki Orta Taş Devri aktivitesinin en eski kanıtlarından bazılarını yansıtıyor. Hatta 1.5 km uzaklıktaki Blick Mead sahasından bile eskiye dayanıyor.
Çalışma yaklaşık 400 adet tarih öncesi çukurun ortaya çıkarılmasını sağladı. Bunlardan altı tanesi kazıldı ve Orta Taş Devri (MÖ. 8000) ile Orta Tunç Çağı (MÖ. 1300) aralığına tarihlendirildi. En dikkat çekici ölçüler 4 metre genişliğinde ve 2 metre uzunluğunda. Bu ölçüler, kuzeybatı Avrupa’da Orta Taş Devri çukur özellikleri bağlamında bilinen en büyük ölçülerden birisidir. Çukurun boyutu ve şekli, muhtemelen yaban öküzü, alageyik ve yaban domuzu gibi büyük hayvanlar için bir tür av tuzağı olarak kazıldığını gösteriyor.
Gent Üniversitesi’nde Doçent Doktor olan Philippe De Smedt; ‘‘Jeofiziksel araştırmalar, büyük alanların altında nelerin gömülü olduğunu canlandırabilmemizi sağlıyor. Yarattığımız haritalar eşi benzeri görülmemiş bir hassasiyetle hedeflenen yeraltı toprak varyasyonlarının yüksek çözünürlüklü bir görüntüsünü sunuyor.’’ diyor.
‘‘Bunu alanın örneğini çıkarmak için bir rehber olarak kullandık. Yeraltı birikintilerinden arkeolojik ‘‘biyopsiler’’ aldık ve alanda keşfedilen karışık varyasyonlara bir arkeolojik anlam kazandırabilmeyi başardık.’’
Stonehenge ve Avebury Dünya Mirası alanı arkeoloğu Dr Nick Snashall; ‘‘Yeni jeofiziksel araştırma yöntemleri ile karot alma ve saptamalı kazılar birleştirildiğinde, kazı ekibi Stonehenge bölgesinde şimdiye kadar keşfedilen en eski insan aktivitesi kanıtını ortaya çıkardı. Kuzeybatı Avrupa’nın bilinen en büyük Orta Taş Devri çukurunun keşfi, daha ilk taşlar bile dikilmeden binlerce yıl önce bu bölgenin avcı-toplayıcı toplumlar için çok özel bir yer olduğunu gözler önüne sermektedir.’’ diyor.
Bölüm Editörü: Burak Erdem