Gorgon Gündem

Sakkara’da Antik Mısır Kraliyet Katibinin Mezarı Keşfedildi

Çevirmen: Ceyda Aydın

Diğer gündem içeriklerimiz için tıklayınız.

Arkeologlar Sakkara’da Antik Mısır kraliyet katibinin mezarını keşfetti

Görsel Kaynağı: Jarosław Dąbrowski

Mısır, Sakkara’da gerçekleşen Leh-Mısır ortaklığında yapılan arkeolojik kazıda arkeologlar, Firavun Userkare hükümdarlığı zamanında yaşamış kraliyet katibine ait bir mezarı keşfettiler.

Diğer adıyla Woserkare olarak da bilinen Userkare, ‘‘Güç Ra’nın ruhudur’’ anlamına gelmektedir. MÖ 24. yüzyılın sonları ve 23. yüzyılın başlarına denk gelen Altıncı Hanedan dönemindeki ikinci firavundur. İnanışa göre Userkare, saray korumaları ile bir harem komplosu kurarak Firavun Teti’yi öldürtmüş ve bu şekilde başa geçmiştir.

Arkeologlar, bir tür tapınağı kazarken tabutun bulunduğu şaft mezarını ortaya çıkardıklarını düşünüyorlar. Keşfettikleri rölyefler, kraliyet mülklerini idare etmekle görevli olan Mehcheczi’yi, yani kraliyet katibini tasvir ediyor.

Rölyeflere göre Mehczeczi’nin firavunun gizli arşivine erişimi vardı. Bu durumda, kraliyet elçiliği tarafından yazılan belgelere, belgeler daha yayınlanmadan erişmiş olabilir. Mehczeczi öldüğünde tapınağın inşası henüz bitmemişti, kireç sıva üzerine siyah mürekkeple çizilmiş inek, antilop ve dağ keçisi gibi kutsal hayvanların çizimleri görülüyordu.

Mezar ve tapınak, Firavun Zoser’e adanmış Basamaklı Piramit mezarlığını çevreleyen dikdörtgen biçimli kurumuş bir hendeğin doğu köşesinde bulunmaktadır. Hendek, firavunun saltanatından sonra birkaç yüzyıl boyunca kullanılmıştır ancak günümüzde neredeyse tamamı çölden taşınmış moloz ve kumlarla kaplıdır.

Varşova Üniversitesi Doğu Araştırmaları Fakültesi’nden Kamil O. Kuraszkiewicz: ‘‘Tapınağın sadece ön cephesini açığa çıkartabildik ancak iç kısmı sıradaki kazı sezonunu bekliyor. Mehczeczi belli ki becerikli bir işçi ekibini çalıştırabilecek gücü vardı. Tapınağı fevkalade yetenekli bir elden çıkan sıradışı güzellikte rölyefler ile süslenmiş, zarif çizgiler ve Firavun Userkare’nin meclisinden bir vezir olan Merefnebef’in mezarındaki rölyefler ile karşılaştırılabilecek derecede ustaca yapılmış şekillendirmeler içeriyor.’’ diye belirtiyor.

Bu dönem için kazı çalışmaları sona erdi. Ancak araştırma ekibi çok geçmeden tapınağın altında neler bulunduğunu keşfetmeyi ve mezarın  yağmalanıp yağmalanmadığını saptamayı planlıyor.

Kaynak

Bölüm Editörü: Burak Erdem

Related posts

Leave a Comment