Gorgon Kültür

Dublin Trinity College Kütüphanesine Kısa Bir Yolculuk

Dublin Trinity College Kütüphanesine Kısa Bir Yolculuk

Yazar: Eda Kaygusuz

Dublin Trinity College Kütüphanesine başlamadan önce uzun bir tarihi geçmişi olan Dublin’den kısaca bahsedelim. Dublin, özellikle, son dönemlerde farklı ülkelerden insanların dil eğitimi, çalışma ve yaşam için tercih ettiği ülkelerden biridir.

İrlanda dilinde “DubhLinn”, Norveççede “Dyfflin (Siyah havuz)” anlamına gelen Dublin, İrlanda’nın başkentidir.[1] MS 837 yılında, altmış Viking yelkenlisi Poddle ve Liffey Nehri çevresindeki kiliselere saldırdığı ve 841 yılında işgalcilerin burada kalıcı bir yerleşim kurduğu bilinir.[2] Dublin denilince Vikinglerin dışında, Normanlar ve İngilizlerin de akla geldiği unutulmamalıdır.

Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0

Tarihten günümüze gün geçtikçe okuyan ve araştıran insanların sayısının hızla arttığı belli olur. Araştırmaya istekli insan beyninin, araştırma-okuma dürtüsüyle, kütüphanelerin yolunu tuttuğu bilinir. Kütüphaneler, eğitim ve öğretime değer veren toplumlarda ilk sıralarda yer alan kurumlardır. Yalnızca içerisinde binlerce, yüz binlerce kitabı barındırmasıyla değil; mimari özellikleri ve iç dekorasyonu ile de dünyadaki bazı kütüphanelerin ayırıcı bir özelliğe sahip olduğu anlaşılır. Dublin’deki Trinity College Kütüphanesi bu kategorideki kütüphanelerin ilk sıralarında yer almaya adaydır.

İrlanda’daki bu en büyük kütüphanenin tarihi, 1592 yılında okulun kurulmasına kadar uzanır. Trinity College Kütüphanesi bugün dergi, el yazması, harita ve müzik koleksiyonunu içeren 6 milyondan fazla basılı esere sahiptir. Kütüphanedeki el yazmaları arasında en ünlü eserlerden ikisi; Kells Kitabı ve Durrow Kitabı’dır.[3] Kells Kitabı, Hıristiyan Yeni Ahit’in dört müjdesinin aydınlatıldığı bir el yazması olarak bilinirken[4]; Durrow Kitabı, Batı Avrupa’da sağlam bir şekilde günümüze kadar gelen en eski İncil kitaplarından biri olarak bilinir.[5] Kütüphaneye 1801 yılında tanınan imtiyazla birlikte, Birleşik Krallık ve İrlanda’da yayınlanan materyallerin kopyalarını almaya devam ettiği belirtilir.[6]

Birçoğumuz Dublin Trinity College Kütüphanesi Long Room’u, buraya gitme fırsatı bulmuş olan sevgili gezginlerin fotoğraflarından tanıyoruz. Ayrıca Dublin Trinity College Kütüphanesi Long Room, sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımların artmasıyla birlikte, sıklıkla karşılaştığımız fotoğraflardan biri haline geldi.

Kitapseverlerin hayranlıkla fotoğraflarına baktığı ve beğendiği, Eski Kütüphanenin ana odası olan Long Room; yaklaşık 65 m uzunluğundadır. Kütüphane, 200.000 kitabı bünyesinde barındırır. Günümüzde karşılaştığımız Long Room fotoğraflarıyla, kütüphanenin inşa edildiği dönemdeki şekli aynı değildir. 1712-1732 yılları arasında inşa edilmiş olan Long Room’un düz sıva bir tavanı olduğu ve açık bir galeri ile kitaplar için düzenlenmiş olan rafların daha alçak seviyede olduğu belirtilir.

Zaman ilerledikçe kütüphanedeki materyallerin artması, büyük ihtimalle de, kütüphaneye 1801 yılında tanınan imtiyazla birlikte, Birleşik Krallık ve İrlanda’da yayınlanan materyallerin kopyalarını da almaya başlaması sonucunda, 1850’lerde rafların tamamen dolduğu söylenir. 1860 yılında çatı, beşik tonozlu tavan ve üst galeri kitaplıklarının yapımına izin vermek için kaldırılmıştır.

Dublin Trinity College Kütüphanesi Long Room boyunca, birden çok mermer büst yer alır. Mermer büstlerin, batı dünyasının ve aynı zamanda erkeklerin, Trinity College Dublin’e bağlı tanınmış ve çok tanınmış olmayan büyük filozofları ve yazarlarıdır. Heykeltraş Louis-Francois Roubiliac tarafından şekillendirilmiş olan, İngiliz edebiyatından tanıdığımız Jonathan Swift büstü, koleksiyondaki en güzel büst olarak belirtilir.[7]

Kütüphanelerin Dublin Trinity College Kütüphanesi Long Room kadar olmasa da yakınından geçecek şekilde mimari tasarımını ve materyal sayısını örnek alması dileğiyle…

                     

Kaynaklar:

[1]https://www.britannica.com/place/Dublin

[2]https://www.inyourpocket.com/dublin/Dublin-A-Short-History_70271f

[3]https://www.tcd.ie/library/about/history.php

[4]https://www.ancient.eu/Book_of_Kells/

[5]https://artsandculture.google.com/exhibit/tAKy0erUfMJQIQ

[6]https://www.tcd.ie/library/about/history.php

[7]https://www.tcd.ie/library/old-library/long-room/

Related posts

Leave a Comment