Çevirmen:Buket Çakmak
Diğer Gündem İçeriklerimiz İçin Tıklayınız.
New York Times’da çıkan habere göre 50’ler ve 60’larda yaptığı büyük gözlü çocuk resimleriyle ünlenen ressam Margaret Keane geçtiğimiz Pazar günü, 94 yaşında hayatını kaybetti.
Keane’in tabloları halk tarafından çokça ilgi görmüştü ve halk sadece bu tabloları almakla kalmayıp, üzerinde çizimlerin bulunduğu tabaklar, baskılar ve bazen kucaklarında küçük bir hayvan taşıyan, kimsesizlerin ve çocukların size büyük, kararmış gözleriyle kederle baktığı ressamın kendine has tarzının yansıdığı çeşitli ev araç gereçleri de edinmişti.
Keane’in hayat hikâyesi o kadar olağanüstü ki, çizimlerinin koleksiyoncusu yönetmen Tim Burton, ressamın hayatını ‘Big Eyes’ (Büyük Gözler) adlı 2014 yapımı filmde gözler önüne sermiştir. Ressam bu çizim tarzını henüz çocukken edinmişti. Küçükken geçirdiği bir ameliyat sonucu duyma yetisini az da olsa kaybetmiş, insanların yüz ifadelerine ve özellikle gözlerine odaklanmıştır. Böylece gözler ona işitemediğini anlatırdı. İşte bu büyük ve anlamlı bakan gözlerin hikâyesi böyle başlamıştır.
Keane kocası Walter Keane ile tanıştıktan sonra, kocası ressamın tablolarını satmaya başlamış ancak bir süre sonra kocasının tabloları sanki kendisinin eserleriymiş gibi sattığı anlaşılmıştır. Kariyerinin büyük bir bölümünde, Walter tabloları kendi eseriymiş gibi sergilemiş, karısının yalnızca bir amatör, en fazla iyi bir asistan olduğunu söylemiştir. Esasında ressam, kendi evlerinin bodrumunda günlerce gösteriş hastası Amerika’ya eser üreten, adeta yalnız bir sanat fabrikasıydı.
2014 yılında yaptığı bir Times röportajında, Keane kocasına karşı çıkmaya ‘algısı’ veya ‘cesareti’ olmadığını kabul etmiştir fakat bunlar haklı sebeplerdendir. Mahkemede, eğer doğruyu söylerse Walter’ın ressamı, kendisi ve bir önceki evliliğinden olan kızının hayatıyla tehdit ettiğini söylemiştir.
Sonunda, büyük gözlü karakterleri kimin çizdiği tartışması 1986’da Honolulu mahkemesinde Walter ve Keane’in karşılıklı bir resim dalaşına girmesiyle sonuçlandı. Keane tabloyu bitirebilmiş, Walter ise bunu başaramamıştır.
Eleştirmenler ressamın eserlerini her ne kadar eleştirse de, tabloları ve hikâyesi dünyanın ilgisini büyük ölçüde çekmiş ve çekmeye devam etmektedir.
Editör: Burak Erdem