Müzik & Sanat

Gorgon Önerir: Bir Kitap – Bir Film – Bir Albüm (2)

Yazar: Berna Güler

Philip Roth, Alain Resnais, Miles Davis

Her hafta bir kitap, bir film ve bir albümü merceğine alan ‘öneri’ bölümü, bu hafta 1959 yılına ışınlanıyor.

“Kucak Dolusu”

Pulitzer ödüllü yazar Philip Roth’un 1959’da yayımlanan eseri “Kucak Dolusu”, Gorgon okuyucuları için haftanın önerilen kitabı. Roth’un altı öyküsünü bir araya getirerek “Goodbye Columbus” adıyla okurlarına sunduğu bu ilk kitabı, 1971 yılında Sander Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Eser, Ülkü Tamer tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Genel olarak eserlerinde anti-semitizim, Yahudiler, ölüm, cinsellik ve din konularını işleyen yazar; 1960’ta Ulusal Kitap Ödülü’ne değer görülen “Kucak Dolusu” adlı eserinde iki genç âşığı merkezine alıyor. Roth, söz konusu duygu yüklü aşk öyküsü üzerinden ABD’li Yahudilerin hayatını ironik bir biçimde bizlere aktarıyor.

Öte yandan kitap, yönetmen Larry Peerce tarafından aynı adla beyaz perdeye uyarlandı. 1969 yapımı filmde Richard Benjamin, Ali MacGaw, Jack Klugman, Nan Martin ve Michael Meyers rol aldı. Ali MacGaw, filmdeki performansıyla “en iyi yeni kadın oyuncu” dalında Altın Küre’yi kazanırken, filmin senaryosunu kaleme alan Arnold Schulman da “en iyi uyarlama komedi senaryosu” dalında Amerikan Senaryo Yazarları Birliği’nden ödül aldı.

“Hiroşima Sevgilim”

Altın Küre, Altın Aslan ve BAFTA dâhil pek çok ödüle değer görülen Alain Resnais’in yönetmen koltuğunda oturduğu, Marguerite Duras’nın senaryosunu kaleme aldığı 1959 yapımı “Hiroşima Mon Amour” (Hiroşima Sevgilim), Gorgon okuyucuları için haftanın filmi. Emmmanuelle Riva ile Eiji Okada’nın başrolleri paylaştığı filmde Stella Dassas, Pierre Barbaud ve Bernard Fresson da rol alıyor. Filmin müziklerinde Georges Delerue ile Giovanni Fusco’nun imzası var.

Adı verilmeyen Japon bir mimar ile ‘barış’ temalı bir filmin çekimi için Japonya’ya gelen ve adı bilinmeyen Fransız bir kadının tutku dolu aşk hikâyesinin anlatıldığı filmde yaşam, ölüm, acı, savaş, geçmiş, toplumsal bellek gibi konulara değiniliyor.

Bir otel odasında tek bir gecede geçen, adlarını bile bilmeyen ancak bedenleri birbirini oldukça iyi tanıyan iki âşığın, zamanın ve mekânın sınırlarını aşarak sürdürdükleri birliktelikleri; II. Dünya Savaşı sırasında, ABD tarafından Hiroşima’ya atılan bombanın etkilerinin gölgesinde imgeli bir anlatımla aktarılıyor.

Kadın: “Hiroşima, senin adın bu.”

Erkek: “Seninki de Nevers.”

“Kind of Blue”

Trompetçi, bestekâr, caz müzisyeni Miles Davis’in 1959’dan yayımlanan “Kind of Blue” adlı albümü, Gorgon okuyucuları için haftanın önerilen albümü. New York’ta Columbia 30th Street Studio’da kaydedilen albüm; emprovizasyonun (doğaçlama) üst düzeyde olduğu, oldukça zarif bir birliktelik.

Miles Davis’e piyanist Bill Evans ve Wynton Kelly, saksafoncu John Coltrane ve Cannonball Adderley, basta Paul Cambers ve davulda ise Jimmy Cobb gibi ağırlıklı olarak caz müzisyenlerinin eşlik ettiği albümde altı şarkı yer alıyor.

Amerikan Temsilciler Meclisi’nin caz müziğe katkılarından dolayı ‘onurlandırma’ kararı aldığı  “Kind of Blue”, caz müzik tarihinde en çok satan albüm olma niteliğinin dışında, Rolling Stone Dergisi’nin “tüm zamanların en iyi 500 albümü” listesinde 12’nci sırada yer alıyor.

Albümde yer alan şarkılar şöyle: “So What”, “Freddie Freeloader”, “Blue in Green”, “All Blues”, “Flamenco Sketches”, “Flamenco Sketches” (alternatif versiyon)

Keyifli okumalar ve dinlemeler dileriz

Albümü dinlemek için tıklayınız

Editör: Arman Tekin

 

Related posts

Leave a Comment