Chimamanda Ngozi Adichie – Boynunun Etrafındaki Şey
Can Yayınları
Can Yayınları, daha öncesinde “Amerikan” isimli kitabını yayımladığı Chimamanda’nın “Boynunun Etrafındaki Şey” isimli öykülerinden oluşan kitabını da yayımlayarak, Afrika edebiyatının son zamanlarda ses getiren ve uluslararası övgüler alan yazarını Türkiye’ye bir kez daha tanıttı. Bu önemli eseri, tüm okuyucularımıza öneriyoruz.
Chimamanda Ngozi Adichie biraz daha yakından tanımak için, daha öncesinde Afrika Edebiyatında Kadınlar: Yazmak ve Temsiliyet isimli yazımızda yer alan yazarla ilgili bölümü burada tekrar paylaşıyoruz.
Hızla Afrika’nın en bilinen genç yazarı olan ve uluslararası övgüyle karşılanan Chimamanda, Afrika kıtasının en başarılı yazarlarından biridir. 1977’de Nijerya’da doğdu, babası Nijerya Üniversitesi’nde profesör, annesi ilk kadın memurdu (Feminism Is Fashionable For Nigerian Writer Chimamanda Ngozi Adichie, 2014). Okulda notları yüksekken, belli konularda öğretmenlerle tartışmaktan adı kötüye çıktı. Okulda birçok akademik ödül aldı ve Nijerya Üniversitesi’nde tıp okumayı seçti. Ancak kısa bir süre sonra üniversiteyi bıraktı ve yazarlık kariyeri peşinde koşmaya başladı. Amerika’daki Drexel Üniversitesi’nden burs kazandığında 19 yaşındaydı ve hayallerini gerçekleştirmek için Nijerya’dan ayrıldı. Drexel’de iletişim okudu ve lisansını Eastern Connecticut State Üniversitesi’nde iletişim ve siyaset biliminde yüksek onur derecesi alarak, 2001 yılında tamamladı. Ngozi’nin en çok etkilendiği kişilerden biri olan Chinua Achebe’nin Parçalanma (Things Fall Apart) isimli kitabını hassas bir yaş olan 10 yaşındayken okuması, ona kendi gibi insanların da kitaplarda yer alabildiğini fark ettirdi. (Hellstern, 2015)
Bir feminist olarak yazıları kadınların deneyimleri ve onların temsiliyetleri ile ilgiliydi. Chimamanda daha 21 yaşındayken, şiirlerinin derlemesinden oluşan Kararlar (Decisions, 1997) ve kendi etnik grubu Igbo (Nijerya halkına verilen isim) mensubu bir kadının 1960 yılındaki iç savaşta geçen, zalimliklerle dolu deneyimlerinin hikâyesini anlattığı Biara’nın Aşkı İçin (For Love of Biara, 1998) isimli bir oyunu yayımlanmıştı. Ayrıca Nijerya’da etnik kökeni ve farklı insanlar için ne anlama geldiğini araştırdı. 1990’larda Nijerya’daki siyasî karışıklık üzerine kurulu ve 15 yaşındaki Nijeryalı kız Kambili ve ailesinin yaşadıkları üzerinden devam eden ilk romanı Mor Amberçiçeği (Purple Hibiscus, 2003) beğeni topladı. Kitapta anlatıcı, Kambili ve ağabeyinin, liberal teyzeleri ve gelenekçi Igbo büyükbabalarının sağladığı alternatif modellerin çehresinde, babalarının otoriter tutumuna karşı verdikleri tepkileri anlatır. Tema; aile, din, hoşgörü ve siyaseti içerir. İkinci kitabı Yükselen Güneşin Ülkesinde (Half of a Yellow Sun) 2006’da yayımlandı ve bu kitap da ciddi övgüler aldı. Nijerya iç savaşını (Biafran war) ve öncesini üç farklı karakterin gözünden farklı bakış açılarıyla anlatır; yükselen sınıf, cinsiyet ve ırksal sorunlar. Kitabıyla 2007 yılında kurgu dalında aldığı Orange Broadband Ödülü dahil, pek çok prestijli edebiyat ödülü kazandı. Diğer önemli eserleri; kısa hikaye kitabı Boynunun Etrafındaki Şey (The Thing Around Your Neck, 2009), kurgu dalında National Book Critics Circle Ödülü’nü alan Amerikana (Americanah, 2013) ve son kitabı Hepimiz Feminist Olmalıyız (We Should All Be Feminists, 2014). Şimdi zamanının yarısını Nijerya, diğer yarısını Amerika Birleşik Devletleri’nde geçiriyor.