Gorgon
Dergimizin 14. sayısını indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Gorgon Dergisi_14. Sayı_15 Mayıs __2021
Dergimizin Mayıs sayısıyla birlikte 14. sayısını yayımlamanın mutluluğunu taşıyoruz . Bizim için bir dergiden çok daha fazlası olan Gorgon Dergisi’nin sizler içinde öyle olmasını umuyoruz.
Bu sayımızın “Konuk Yazar” bölümünde Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kıymetli hocalarından Prof. Dr. Coşkun Can Aktan ile dergimizin mihenk taşlarından Melis Fettahoğlu Hallier’in birlikte kaleme almış oldukları “Antik Atina’da Demokrasi: Kurucular ve Temel Kurumlar” yazısı var. Demokrasi’nin bugün geldiği noktayı irdelediğimiz günlerde bu yazıyı okurken keyif alacağınızı düşünüyoruz. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.
“İnsanlık Tarihi” bölümümüz, ismine yaraşır bir şekilde insanlık tarihi için kayda değer bir yere sahip Göbekli Tepe üzerine bir yazı ile başlıyor. Margaret Conkey’in Toplanma Alanı Teorisi üzerinden yola çıkarak Göbekli Tepe’yi ele alan Arman Tekin’in bu yazısı okumanızı bekliyor. “Yakın Doğu’da Demir Çağı’nı Yeniden Şekillendiren Halk: Aramiler” başlıklı yazısı ile İrem Elçi Bozkurt ise Geç Tunç Çağı’nda yaşanan büyük yıkım ve göçlerin ortasında kendine yer bulan Aramileri ele alıyor. Bu coğrafya için hâlâ benzer şeyleri söylemek mümkün. “İnsanı insan yapan nedir?” sorusunun birçok cevabı var. Ancak en kadimlerinden biri kuşkusuz günahlarımız. “Mitoloji ve Dinlerde Asli Günah Kavramı” yazısıyla Kübra Karaköz, binlerce yıldır Mezopotamya’dan başlayarak bugünlere değin süregelen asli günahın tasvirlerine karşılaştırmalı bir gözle bakmamız sağlıyor. Yasak meyvenin cazibesi bugün dahi geçerliliğini koruyor.
“Araştırma” bölümümüzde, öncesinde birçok yazısıyla bildiğiniz Nazım Fırat Şemin, “Toplumdan Bireye Doğru: Özalizm ve Özalizm’in Türkiye’de Yansımaları” başlıklı yazısı ile Turgut Özal’dan ismini alan Özalizm anlayışını oldukça akıcı ve tarafsız bir şekilde ele alıyor. “Politika” alanında böylesine tarafsız ve gerçekçi yazılara ihtiyaç duyduğumuz günlerde tam da istediğimiz şey!
“Kültür” bölümümüzde olmazsa olmazımız bir röportaj karşılıyor bizi. Dünyaca ünlü Moğol Rock Müzik Grubu “The HU”nun bizimle gerçekleştirdiği röportajı yayımlıyoruz bu sayıda. Bu röportajın bir diğer önemi ise dergimizin çok değerli gorgonları tarafından kolektif bir şekilde, dört dilde hazırlanmış olması. Dergicilik tarihindeki ilk çok dilli röportaja imza atan tüm gorgonlara ve bizimle röportaj yapan The HU grubuna can-ı gönülden teşekkür ediyoruz.
Başta bu sayıda yer alan yazarlarımıza, emeği geçen çok değerli yayın kurulu üyelerimize ve kurulduğumuz günden bu yana yanımızda olan, okuyan ve yazan tüm gorgonlara teşekkür ediyoruz.