Büşra Erturan

Tyromancy/Peynir Falı: Peynirle Geleceği Tahmin Etmek

Tyromancy/Peynir Falı

Peynirle Geleceği Tahmin Etmek

Yazar: Siobhan O’Shea

Çeviri: Büşra Erturan

Geleceğin Fontinella’sında Brie Gouda olmak ister misiniz[1]? Tyromancy’yi deneyin: peynirle geleceği tahmin etme pratiği.

Yücelerin Yücesi

Yunanca peynir anlamına gelen turos‘tan ve kehanet anlamına gelen manteia‘dan türetilen Tyromancy ya da Tiromancy; peynirde bulunan alametleri yorumlayarak geçmiş, şimdi ve gelecek hakkında kehanette bulunma sanatıdır.

Orta Çağ’da şekli, deliklerin sayısı, küflerin deseni ve diğer özellikleri; yağmuru, aşkı, parayı ve hatta ölümü tahmin etmek için kullanılmıştır.

Ey En Küflü Sen!

Kırsal kesimdeki köylerde genç bekar kızlar, gelecekteki kocalarının isimlerini, farklı peynir parçalarına bütün müstakbel taliplerini yazarak tahmin ederlerdi. İlk küflenen peynir parçasının üzerinde yazan ismin, ideal eş olduğuna inanılırdı. Ayrıca, karşı cins tarafından da uygulanırdı.

Tyromancy’nin bir başka metodu da bir sorunun muhtemel cevaplarını farklı peynir parçalarına yazmak ve onları aç bir kemirgenin bulunduğu kafese koymaktı. Fare hangi parçayı yerse o doğru cevaptı. Kehanetin bu yöntemi aynı zamanda Myomancy’nin[2] başka bir formudur.

Bugün Tyromancy’yi bulacağınız yer, The Witcher 3: Wild Hunt[3] fantastik kitabı ve oyunu!

The Witcher’ın web sitesinden:

“Ancak en iyi kehanet, kadim fondü metodu kullanılarak yapılmaktadır. Kişinin tek yapması gereken, iki tür peyniri -tercihen emmantel ya da gravyer peyniri- beyaz şarapta ya da gerektiğinde kuru elma şarabında eritmesidir. Sonra kişi bir ekmek parçasını ortaya çıkan yoğun çorba kıvamındaki karışıma uzun bir çubuk kullanarak batırmalı ve o sırada “Oğlum büyüdüğünde (ya da kızım, duruma göre) nasıl biri olacak?” sorusunu aklında tutmalıdır. Daha sonra peynirle kaplı ekmek parçasını bir muma doğru kaldırın, bu sayede duvarda bir gölge oluşturacak: oluşan şekil sorgunuza güvenilir ve kolayca anlaşılır bir cevap sağlayacaktır.”

Ayrıca Otostopçunun Galaksi Rehberi[4] serisinin altıncı ek kitabı olan Ve Başka Bir Şey Daha[5] kitabında Tyromancy, “peynirin pıhtılarından kehanette bulunma” olarak anlatılmıştır. 

Çoğu kehanetsel sistem gibi Tyromancy kadimdir ve MÖ[6] (Mozzarella’dan Önce) zamanından beri uygulanmaktadır.

Cadılar Bayramı’nda gecenize ekleyebilecek kadar korkunç mu? Tabii isminiz İntoleranslı Laktoz (Yüce Peynir Sihirbazı[7] olarak da bilinir) ise korkunç gelebilir.

Yazının Orjinali:

Interesly

Editör: Serkan Alpkaya

[1]Fontinella: İtalyan peyniri, Brie: Fransız peyniri,  Gouda: Hollanda peyniri. Yazar peynir isimlerini kullanarak kelime oyunu yapmıştır. (ç.n.)

[2] Fare bakısı, fare falı. (ç.n.)

[3]CD Projekt RED tarafından geliştirilen ve bütün dünyada yankı uyandıran RPG oyunu. Andrzej Sapkowski’nin yazdığı kitabı da bulunmaktadır. (ç.n.)

[4]Douglas Adams’ın kitap serisi. Şu sıralar Alfa Yayıncılık tarafından yayımlanmaktadır. (ç.n.)

[5] Douglas Adams’ın serisine başka bir yazar devam etmiştir. Ve Başka Bir Şey Daha, Eoin Colfer, Alfa Yayıncılık. (ç.n.)

[6]Yazar kelime oyunu yaparak, açılımı “before common era” yani “milattan önce” olan “BC” kısaltmasını“before cheese” yani “peynirden önce” olarak açıklamıştır. Harf uyumundan dolayı metindeki çeviri farklı yapılmıştır. (ç.n.)

[7] Whiz kelimesi hem sihirbaz hem de işlemden geçen peynir anlamına gelebilir. (ç.n.)

Related posts

1 comment

Rucu 5 Mayıs 2022 at 15:34

Ben de bunu Hannibal dizisinde görüp geldim. 7. bölümde olması lazım

Reply

Leave a Comment