Gorgon Kitaplığı

Su Altında Arkeoloji – Prof. Dr. George Bass

George Bass

Gorgon Kitaplığı’nı ziyaret etmek için tıklayınız.

Su Altında Arkeoloji

Sualtı Arkeolojisi denildiği zaman dünyada akla gelen ilk isim, hiç kuşkusuz Prof. Dr. George Bass’tır. Gelidonya Burnu’ndaki dünyanın en eski batığında yaptığı kazı, bilimsel nitelikte dünyada yapılan ilk arkeolojik sualtı kazısıdır. Sualtında haritalama ve dekomprasyon teknikleri geliştirmesi, dünyanın ilk sivil amaçlı denizaltısını yaptırması, sualtı arkeoloji enstitüsünü kurması ve aralarında Türklerin de bulunduğu dünyanın önde gelen sualtı arkeologlarını yetiştirmesi onun öncü kişiliğinin bir parçasıdır. Yazarın 50 yıl önce başlayan ve hâlâ devam eden Türkiye macerası, aynı zamanda bir bilim dalının da birinci elden anlatılan gelişim öyküsüdür.

“Şu anda 67 yaşında, suyun 42 ile 45 metre altındaki batığa günde iki kez dalış yapıyor ve suyun altında geçirdiğim her dakikanın tadını çıkarıyorum… Kitabımı okuyacak Türklere özellikle söylemek isterim ki; yaptığım her şey, akademik kariyerimde başardığım her şey, Türkiye’nin bana kucak açması ve burada çalışmama izin vermesi sayesinde oldu. Konukseverliğiniz ve dostluğunuz için çok ama çok teşekkürler…”

George F. Bass

 

George Bass kimdir?

George F. Bass 1932 yılında South Carolina’da doğmuştur. Johns Hopkins Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 2 yıl Atina’da American School of Classical Studies’de çalışmış ve bu süre içinde Yunanistan’da Lerna, Türkiye’de Gordion kazılarına katılmıştır. Pennsylvania Üniversitesi’nde Klasik Arkeoloji alanında doktora yaparken, Gelidonya Burnu’ndaki Bronz Çağı Batığı kazısını yönetmek üzere Türkiye’ye gelmiştir. Gelidonya Burnu Batığı, tamamen sualtında yapılan dünyanın ilk bilimsel sualtı arkeolojisi kazısıdır. 1960’lı yıllarda Yassıada’da iki Bizans Batığı kazısı yapmış ve bu süre içinde yeni teknikler ve araçlar geliştirmiştir. Günümüzde dört kıtada kazılar yapan Institute of Nautical Archaeology (INA)’yı 1973 yılında kurmuştur.

Profesör Bass, yedi kitap ve yüzden fazla makale yazmış, dünyanın birçok üniversitesinde dersler vermiş ve projelerinin belgesel haline getirilmesine katkıda bulunmuştur. Eşi Ann ile birlikte yılın yarısını Texas, diğer yarısını da Bodrum’da geçirmektedir. Profesör Bass, Bodrum’un Fahri Hemşehrisi unvanını alan ilk yabancıdır.
Aldığı ödüller ve unvanlar: 1979; La Gorce Madalyası (National Geographic Society), 1986; Distinguished Archaeological Achievement Madalyası (Archaeological Institute of America), Lowell Thomas Ödülü (The Explorers Club), 1987; Fahri Doktora (Boğaziçi Üniversitesi), 1988; National Geographic Society 100. Yıl Ödülü (National Geographic Society), Fahri Doktora (University of Liverpool), 1999; J. C. Harrington Madalyası (The Society for Historical Archaeology) 2002; Ulusal Bilim Madalyası’nı ABD Başkanı’ndan almıştır.

 

Kaynak: Tanıtım Bülteninden

Related posts

Leave a Comment