• Home
  • Gorgon Gündem
  • Kilo ve Ten Rengi Üzerine Güzellik Önyargıları Güneydoğu Asya’da Hâlâ Sürüyor
Gorgon Gündem

Kilo ve Ten Rengi Üzerine Güzellik Önyargıları Güneydoğu Asya’da Hâlâ Sürüyor

Güzellik

Çevirmen: Ceyda Aydın

Gorgon Gündem yazılarımız için tıklayınız.

Kilo ve Ten Rengi Üzerine Güzellik Önyargıları Güneydoğu Asya’da Hâlâ Sürüyor

Güzellik önyargıları üzerine toplanan bir açık oturumun konuşmacılarına göre Güneydoğu Asya, diğer kültürleri etkisi altına alan beden olumlama hareketinden pek etkilenmiş değil. Malezyalı manken Nalisa Alia Amin’e göre çok ırklı toplumlarda bile kişinin zayıf, açık tenli ve düz saçlı olması hâlâ standart kabul ediliyor.

Amin, Hong Kong merkezli haber kanalı South China Morning Post (SCMP) tarafından düzenlenen 8 Mart etkinliğinde izleyicilere: ‘‘Malezya çok ırklı bir ülke. Neden sadece tek bir ten rengi olsun ki?’’ diye sordu. Amin, 2018 Kuala Lumpur Moda Haftası açılışını yapan ilk büyük beden mankendi.

‘‘Bence kendi eylemimizi yapmalı ve bu tür bir güzellik standardını artık desteklemediğimizi herkese duyurmalıyız.’’ diye ekledi.

Cilt beyazlatma endüstrisi renkli kadınları hedef alıyor. Bu endüstrinin, en çok kazanç sağladığı pazarlar Asya, Orta Doğu ve Afrika’da. Ocak 2022 CNN raporuna göre buralarda gerçekleşen büyümenin 11,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Filipinlerde olduğu gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde açık ten rengi; zenginlik, güç ve otorite ile ilişkilendiriliyor. Yeni doğan bebekler bile morena (kahverengi) ciltleri yüzünden eleştiriden kaçamıyor.

Sosyolog Ricardo G. Abad’ın Business World’de çıkan bir makalesinde yazdığına göre bu durum, Filipin toplumunun üst sınıf vatandaşlarıyla halk arasına sınır çekilmesine sebep olan İspanyol koloniciliğinin bir sonucu.

Abad’a göre: “Bu, güç ve otorite sahiplerinin çoğunun beyaz tenli olmasından da kaynaklandı…”

“Sosyal tabakalaşma yüzyıllardan beri devam ettiği için ten rengi ve belki de dokusu gibi özelliklerin başarı veya sosyal yığınının tepesinde bulunmakla ilişkili olduğunu insanların zihinlerine kazımak çok kolay oldu.”

Hong Kong kökenli bir sanatçı ve fotoğrafçı olan Stephanie Teng, 8 Mart etkinliğinde Asya kültüründe insanlar zayıf olmayı da güzellik ile bağdaştırdıklarını dile getirdi. Ona göre büyürken, akrabalarının kilosu hakkında neredeyse hiç yorum yapmamasını da bununla ilişkilendiriyor:

‘‘Küçükken, zayıf olma fikri ile güzellik kavramını birbirinden ayrı görebilmek bizim elimizde olan bir seçim değildi. Zayıflık daha başarılı, daha iyi bir hayata sahip olacağınız anlamına geliyordu.’’ dedi.

Ancak Michelline Espiritu Suarez’e göre son zamanlarda ortaya çıkan pek çok hikâye, kadınların karşılaştıkları zorluklar hakkında konuşabilecek kadar güçlendiklerini gösteren gelişmeleri yansıtıyor:

Filipinli yazar ve Philippine Star köşe yazarı, 2021 yılının Kasım ayında gerçekleştirdiği sadece kadınlardan oluşan antoloji tanıtımında ‘‘Biz büyürken bunlara sahip değildik.’’ diyor:

Suarez’e göre: ‘‘Bize sadece dış görünüşümüz hakkında yorum yapma hakları olan yaşlılara karşı saygılı olmamız gerektiği öğretilmişti.’’ Şimdi iki kızını da dış görünüşleri haricinde kendi kimliklerini bulabilmeleri için yetiştirdiğini ekliyor.

Gençlerin vücut imajları ve zihinsel sağlıkları ile barışmalarını hedefleyen, kâr amacı gütmeyen bir kurum olan Body Banter’ın kurucusu ve yönetici müdürü Stephanie Ng, güzellik önyargıları daha dinamik bir güzellik algısının kucaklanması ile kırılabilir diyor:

Ng, SCMP tartışmasında: ‘‘Güzelliği bir başarıdan ziyade tecrübe olarak görebiliriz.’’ diyor.

 

Bölüm Editörü: Burak Erdem

 

Kaynak

Related posts

Leave a Comment