• Home
  • Gorgon Gündem
  • Claude Monet’in Başyapıtı ‘Saule Pleureur’ Asya Müzayedesi Christie’s Hong Kong Akşam Açık Arttırması’nda İlk Kez Yer Alacak
Gorgon Gündem

Claude Monet’in Başyapıtı ‘Saule Pleureur’ Asya Müzayedesi Christie’s Hong Kong Akşam Açık Arttırması’nda İlk Kez Yer Alacak

Çevirmen: Buket Çakmak

Diğer gündem içeriklerimiz için tıklayınız.

Claude Monet’in başyapıtı ‘Saule Pleureur’, Asya Müzayedesi Christie’s Hong Kong Akşam Açık Arttırması’nda İlk Kez Yer Alacak

Claude Monet (1840-1926) Saule pleureur, yağlı boya, 51 3/8 x 43 3/8 in. (130.5 x 110.2 cm.) Resmedilme Tarihi: 1918 – 1919

Christie’s, 26 Mayıs’ta Hong Kong Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Christie’s 20. ve 21. Yüzyıl Sanat Akşamı Açık Arttırması’nda, Claude Monet’in bir başyapıtı olan ‘Saule Pleureur’’un Asya müzayede görücülerine çıktığını duyurdu.

Monet,  şimdilerde kariyerinin son büyük çiçeklenmesi olarak bilinen dönemde yaratıcılığını ortaya dökerek 1914’te Avrupa’daki huzursuzluğa tepki gösterdi.

Bu dönemde sanatçı, Giverny’deki ünlü nilüfer göletini çevreleyen görkemli bir salkımsöğüdü betimleyen on tablodan oluşan bir seriye başladı. Seri, ünlü ve heybetli Grandes dekorlarını konu almıştı. Daha sonra da Birinci Dünya Savaşı zaferini kutlamak için Fransa ulusuna bağışlandı.

Salkımsöğüt serisi, o zamanlar Monet’nin en doğrudan ve en dokunaklı eserlerinden biri olarak nitelendirildi. Bu muhteşem seride yer alan bir tablonun, Fransız ulusuna bir hediye olarak kalması Monet’in arzusuydu. Saule Pleureur, hala tartışmasız serideki en iyi çalışmalardan biri niteliğinde ve özel mülkiyete ait serinin beş tanesinden yalnızca biri.

Hepten tüketici duygusal yoğunluğu barındırması bakımından olağanüstü olarak tanımlanan bu tablo, kuvvetli fırça darbeleri ve adeta nabzı atan tonlarla tuvale dökülmüştür. Tablonun ana karakteri, devasa tuvalin tamamına yükselen dev söğüt ağacıdır ve ağacın yaprakları yukarıdan sanki parıldayan bir şelale gibi aşağıya akmaktadır.

Ağaç gövdesinin görkemli gücü ve dingin onuru, sağ alt köşedeki nilüfer göletinin huzur ve ruhaniliğine zıt olarak dengelenir. Bu zıtlık, havadaki titreşen fakat bastırılmış olan enerji ve ağacın devasa dallarından düşen yapraklar boyunca parıldayan ışıkla gözler önüne serilir.

Özetle Saule Pleureur, tarihin önemli bir parçası olmasının yanı sıra göz alıcı ve dâhiyane bir eserdir. Daha da dokunaklı yanı, bu tablonun Monet için direnişin, umudun ve iyimserliğin kurtarıcı gücüne olan inancının tezahürü olmasıdır.

Christie’s Asya Pasifik Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Direktörü Elaine Holt, “Birinci Dünya Savaşı sırasında Monet, tuvalleriyle Giverny’de kalmaya karar verdi ve azimle çalışmaya devam etti. Sanatçı, salkımsöğüt motifini yoğun renkler ve hararetli fırça işçiliği ile resmetmiş. Bu nedenle Saule Pleureur, bir umut, direniş ve meydan okuma sembolü haline gelmiştir.  Her zaman savaşın tarihsel kökleriyle bağlantılı olmaya da devam edecektir. Bununla birlikte, sanat tarihinde aynı derecede önem taşıyan önemli bir anı da ifade etmektedir.’’ dedi.

Kaynak

Bölüm Editörü: Burak Erdem

Related posts

Leave a Comment