Arman Tekin

1800 Yıllık Roma Strateji Masa Oyunu Ludus Latrunculorum Vindolanda’da Bulundu

Haber: Arman Tekin

Ana Görsel: Newcastle Chronicle

Roma İmparatorluğu’nda strateji ve askeri taktiklere dayanan ve taştan bir masa üzerinde oynanan Ludus Latrunculorum Kuzey İngiltere’deki Hadrian Duvarı’nın Northumberland kontluğu topraklarında yer alan Vindolanda Kalesi kazılarında bulundu.

Chronicle Live ‘den Tony Henderson’ın haberine göre 3. yüzyıla tarihlendirilen bu oyun masası, gönüllü olarak çalışan Phil Harding tarafından Vindolanda Kalesi kazılarındaki hamam kısmında açığa çıkarıldı. Vindolanda kazılarında yıllar içerisinde bulunan oyun masalarının toplamda en iyi beş örneği ise 3. ve 4. Yüzyıllara tarihlendiriliyor.

Nitekim bu oyun masasının hamamda kullanıldığı ve sonrasında kırıldıktan sonra başka bir yerde de kullanıldığı düşünülüyor. Vindolanda Kalesi kazıları sözcüsüne göre: “Oyunu kaybeden Romalıların hayal kırıklığı ile oyun masasını kırdığını gözünüzün önüne getirebiliyorsunuz.”

Ludus latrunculorum, iki oyuncu ile karelerden oluşan dikdörtgen bir oyun masasında oynanan bir oyundu. Oyuncuların her birinin eşit sayıda ve birbirinden farklı renkte pulları var. Bu pullar tüm masa boyunca birbirlerini almak amacıyla hareket ettiriliyor. Bir renkte pul, oyunda diğer renkteki iki pul arasında bırakılarak alınıyor. Karşı tarafın tüm pullarını alan oyuncu oyunun kazananı oluyor.

Seramik camı veya taştan yapılmış olan oyun pullarının da aynı şekilde daha önceki kale kazılarında ortaya çıktığı biliniyor.

Kaynak

Related posts

Leave a Comment